Afdrukken

Geschiedenis van MGC Leeuwarden

De midgetgolfclub Leeuwarden is opgericht op 25 maart 1981. De oprichter was Frits Jonkhof, nu erevoorzitter van de club. De midgetgolfbaan ligt in het recreatie gebied "De Kleine Wielen", bij de Leeuwarders beter bekend onder de naam "De Groene Ster" net buiten de stad Leeuwarden aan de oostkant richting Hardergarijp/Dokkum.

In het eerste jaar nam de club direct al deel aan de competitie en wel met een team en de eerste resultaten waren natuurlijk niet erg goed. De eerste wedstrijd uit tegen Sneek 3 ging met 508 - 742 verloren. In het tweede jaar (1982) nam de club met twee teams deel aan de competitie en het eerste team slaagde erin kampioen te worden van de derde klas. Het kampioenschap werd behaald door de volgende spelers: Sjors Fijma, Albert (Appie) van der Heide, Frits en Sjors Jonkhof.

Ook in het derde jaar (1983) nam de club met twee teams deel aan de competitie. Het eerste team slaagde er niet in haar plaats in de tweede klas te behouden en degradeerde, maar bleef door terugtrekking van een ander team wel in de tweede klas. Dit jaar werd voor het eerst een nationaal toernooi georganiseerd en daar deden bijna 70 spelers aan mee. Algemeen winnaar was ons eigen lid Sjors Fijma met 112 slagen.

1983 was een belangrijk jaar voor de club. Zij kreeg de midgetgolfbaan in eigen beheer en kon nu eindelijk beginnen de baan in goede staat te brengen. De club deed met drie teams deel aan de competitie. Het eerste team slaagde er nu wel in zich in de tweede klas te handhaven. Het tweede team werd kampioen van de derde klas. Dit kampioenschap werd behaald door de volgende spelers: Lies Fijma, Theo Janssen, Klaske Jonkhof en Henk Knevelman.

Het tweede toernooi kende twee winnaars nl. Marten de Groot van Sneek en Tom Jehee van Heerhugowaard met 109 slagen. In 1985 nam de club na veel en hard werken voor het eerst een clubhuis in gebruik. Aan de competitie werd dit jaar met vier teams deelgenomen en zij eindigden allemaal op een veilige plaats in hun klasse. In 1986 groeide de club sterk en kon men zelfs zes teams voor de competitie inschrijving. Er werd over de winter gespeeld en dat kostte in het winterseizoen een team. Na 1986 stagneert het ledenaantal en daalt het tot nu een 25 leden. De laatste jaren komt de club steeds met drie teams in de competitie uit, waarbij het eerste team een prominente plaats in de Landelijke Hoofdklasse inneemt.

Ook op het internationale vlak kent onze club haar vertegenwoordigers. In 1984 was Piet Tiekstra als begeleider van het Nederlandse jeugdteam voor het eerst op een E.K. aanwezig, zo ook in 1985. In 1987 was Gerard Tiekstra de eerste speler die actief aan een E.K. deelnam en wel aan de E.K. jeugd te Eskilstuna (Zweden). Sinds 1992 zijn wij jaarlijks met een aantal spelers bij de Europese c.q. Wereld jeugdkampioenschappen vertegenwoordigd:

1987: Gerard Tiekstra (JEK Eskistuna, S)
1992: Pieter Postma (JEK Olomouce, CZ)
1993: Pieter Postma en Dennis Postma (JEK Klagenfurt, AUT)
1994: Pieter Postma en Dennis Postma (JEK Galerate, I)
1995: Pieter Postma en Dennis Postma (JEK Skoghall, S)
1996: Pieter Postma, Dennis Postma en Erik Tiekstra (JEK Ridderkerk, NL)
1997: Dennis Postma en Erik Tiekstra (JEK Papendal, NL)
1998: Erik Tiekstra (JEK Olten, CH)
1999: Erik Tiekstra en Ernst Jan Meijer (JEK Kosice SVK)
2000: Erik Tiekstra en Ernst Jan Meijer (JEK Lamego, P)
2001: Erik Tiekstra en Ernst Jan Meijer (JEK Praag, CZ)
2002: Erik Tiekstra en Ernst-Jan Meijer (JWK Bad Münder, GER)
2003: Erik Tiekstra en Dennis van Zandvoort (JEK Linz, AUT)
2004: Dennis van Zandvoort en Zeno Folkertsma (JWK Olten, CH)
2005: Zeno Folkertsma (JEK Pombal, P)
2006: Zeno Folkertsma, Wesley Bakker en Sven Folkertsma (JWK Odense, DK)
2007: Zeno Folkertsma, Sven Folkertsma (JEK Sodertalje S)

 

In 1993 was Tryntsje Schakel het eerste lid dat bij de algemene klasse het Nederlandse team bereikte en dat zouden er later ook meer worden:

1993: Tryntsje Schakel (W.K. Askim, S)
1994:Tryntsje Schakel (E.K. Tessaloniki , GR)
1995:Alex Jasper (W.K. Hard, A)
1996:Tryntsje Schakel en Alex Jasper (E.K. Odense, DK)
1997:Tryntsje Schakel (W.K. Studen, CH)
1998:Tryntsje Schakel (E.K. Porto, P)
1999:Tryntsje Schakel en Ernst Jan Meijer (WK Papendal, NL)
2000:Tryntsje Schakel, Ernst Jan Meijer, Alex Jasper en Erik Tiekstra (EK Riga, LV)
2001:Tryntsje Schakel, Ernst Jan Meijer, Alex Jasper en Erik Tiekstra (WK Vaasa, SF)
2002:Tryntsje Schakel, Ernst-Jan Meijer, Alex Jasper en Erik Tiekstra (EK Praag, CZ)
2003:Tryntsje Schakel, Ernst-Jan Meijer, Alex Jasper en Erik Tiekstra (WK Bad Münder, GER)
2004:Tryntsje Schakel, Erik Tiekstra en Alex Jasper (EK Timissoara, ROM)
2005:Tryntsje Schakel, Ernst-Jan Meijer, Alex Jasper, Erik Tiekstra en Zeno Folkertsma WK Steyr, AUT)
2006:Tryntsje Schakel, Ernst-Jan Meijer, Alex Jasper, Zeno Folkertsma, Erik Tiekstra en Ingrid van der Laan (EK Geldrop, NL)
2007:Tryntsje Schakel, Alex Jasper, Erik Tiekstra en Zeno Folkertsma (WK. Canegrate I)
2008:Alex Jasper, Erik Tiekstra, Annie Jasper en Ingrid v/d Laan (EK. Tampere SF)
2009:Alex Jasper, Erik Tiekstra, Annie Jasper, Ingrid v/d Laan en Natasja Klarenbeek (WK Odense DK)
2010:Alex Jasper, Erik Tiekstra, Annie Jasper en Natasja Klarenbeek (EK Predazzo I)
2011:Alex Jasper, Erik Tiekstra, Annie Jasper en Natasja Klarenbeek (WK Stockholm S)

 

Sinds 2009 is er ook een lid van onze vereniging, die aan de Europese senioren kampioenschappen deelneemt:

2009:Petra Tenge (SEK Lamego P)
2010:Petra Tenge (SEK Cheb CZ) 

In 2005 neemt het damesteam voor het eerst deel aan de Europacup voor clubteams, omdat Nederland dat jaar met twee teams mag deelnemen aan deze wedstrijd. Dat mocht omdat Geldrop in 2004 winnaar van de Europa Cup was geworden.

2005: Tryntsje Schakel, Ingrid van der Laan, Annie Jasper en Astrid Jasper (4e plaats EC Bergheim, A)In 2006 slaagt het damesteam erin zich opnieuw te plaatsen voor de Europa Cup voor clubteams door nu Nederlands kampioen te worden.

2006: Tryntsje Schakel, Ingrid van der Laan, Annie Jasper en Astrid Jasper (5e plaats EC Algés, P)In 2007 nam het damesteam niet deel aan de Europa Cup, ditmaal slaagde het herenteam erin zich voor deze Europa Cup te plaatsen door Nederlands kampioen te worden.

2007: Wesley Bakker, Zeno Folkertsma, Andre van Vliet, Eppie Paulusma, Robbert v/d Laan, Jacco v/d Stelt en Piet Tiekstra (6e plaats EC Eskilstuna S).

 

In 2008 slaagt het damesteam er weer in zich te plaatsen voor de Europa Cup door weer Nederlands kampioen te worden.

2008: Astrid Jasper, Annie Jasper, Ingrid v/d Laan en Marrie Bonhof (7e plaats Hilzingen, D).Ook in 2009 slaagt het damesteam erin zich te plaatsen voor de Europa Cup door weer Nederlands kampioen te worden. Ditmaal zijn dat de dames: Annie Jasper, Ingrid v/d Laan en Natasja Klarenbeek  (4e plaats Vaduz, FL).

Door weer Nederlands kampioen te worden komt ook in 2010 ons dames team uit op de Europa Cup. Nu zijn dat de dames Annie Jasper, Ingrid v/d Laan, Natasja Klarenbeek en Paulien Visser (6e plaats Wenen A). Voor de vierde keer op rij werd ons damesteam kampioen van Nederland en komt dan ook uit namens Nederland in  de Europa Cup 2011. Ook dit jaar zijn dat de dames Annie Jasper, Ingrid v/d Laan, Natasja Klarenbeek en Paulien Visser (4e plaats Vergiate I)

In 2004 veranderde Erik Tiekstra van club. Hij ging spelen voor de Zweede club Tantogården BGK uit Stockholm (uitkomend in de eliteserien), maar bleef als donateur aan onze club verbonden. In het eerste jaar werd hij met zijn club Zweeds kampioen en slaagde er zelfs in in Spoordonk de Europa Cup te winnen. Zijn individuele hoogtepunt was brons tijdens de EK 2006 in Geldrop, welke in 2010 werd overtroffen door de Europese titel in het Italiaans Predazzo.

In 2007 vertrok Alex Jasper naar het buitenland en ging spelen voor de Duitse club Brechten (uitkomend in de Bundesliga) en bleef ook als donateur aan onze club verbonden. In het tweede jaar slaagde hij erin met zijn club zich te plaatsen voor de Europa Cup.

In 2008 verliet Wesley Bakker onze club en ging spelen voor Geldrop, maar bleef als donateur aan onze club verbonden. Ook in dat jaar verlieten Zeno Folkertsma, Jacco v/d Stelt en Tryntsje Schakel onze club en gingen spelen voor Appelscha.